sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Focaccia





Itse asiassa en ollu ennen edes tehnyt focacciaa... outoa, koska sehän on ihan sairaan hyvää! Ohje on tosi perinteinen focaccia ohje, jossa mausteena toimii aika perinteisesti rosmariini ja sormisuola. Leipoessani mietin miten kiva ois heittää leipään vaikka vuoheenjuustoa ja tomaatteja! Ohje on mulle ilmestynyt muistaakseni jostain ruokalehdestä. En osaa ihan varmaksi sanoa, mikä taika veden lisäämisessä uuniin on... Ehkä se oli joku juttu, että kuoresta tulee rapea... tai jotain. Mut hyväähän tästä tuli! Kannattaa kokeilla.

Focaccia
1 pellillinen

4 ½ dl kädenlämpöistä vettä
20 g tuorehiivaa
10-11 dl vehnäjauhoja
1 rkl jauhettua suolaa
oliiviöljyä
 rosmariinia
sormisuolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen isossa kulhossa. Lisää jauhoja parissa erässä ja vaivaa taikinaa kunnolla. Anna taikinan levätä liinan alla 10 minuuttia. Mausta taikina suolalla ja vaivaa reilusti vielä 10 minuuttia. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä ja painele taikina vuokaan. Anna levätä liinan alla reilut 30 minuuttia. Lämmitä uuni 250 asteeseen, ja aseta uunin pohjalle uunipelti tai jokin muu laakea uuninkestävä astia. Pistele kohonnutta leipää haarukalla. Sivele se oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle rosmariinia ja sormisuolaa. Paista leipää uunissa ensin pari minuuttia. Sitten kaada 2 dl vettä uunin pohjalla olevalle astialle ja paista leipää toiset pari minuuttia. Kaada astiaan toiset 2 dl vettä ja laske samalla uunin lämpötila 190 asteeseen. Paista leipää vielä reilut 20 minuuttia. Voitele valmis leipä oliiviöljyllä ja paloittele sen jäähdyttyä.


5 kommenttia:

  1. ihana ulkoasu tällä blogilla!!:)

    http://followyourdreams-oona.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköistä! Muuten sulla on tää tosi hyviä ohjeita :) Liityin lukijaksi :)

    http://thepineaplelife.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Leivästä tulee rapea, kun uuniin laittaa vettä <: Itse en sitä tosin koskaan käytä focacciassa, sillä musta sen pitää olla pehmeää myös pinnalta. Mutta esim. patonkien tai sämpylöiden paistossa vesi on ehdoton! Ja toimivin tekniikka on laittaa uuni ensin hieman kuumemmalle kuin ohjeessa käsketään, leivät uuniin, ja samaan syssyyn heität vaikka lasilla desin verran vettä uunin pohjalle ja äkkiä uuninluukku kiinni! Lämpötila lasketaan heti alemmas. Pohja on kuuma, joten vesi lähtee samantien höyrystämään leipiä. Puolessa välissä paistoa avaat uuninluukun ja päästät höyryn pois, jotta uunissa ei ole kostea ilma ja leivän pinta pääsee kuivumaan. (:

    VastaaPoista